skip to Main Content
Betekenis Nearshoring.. Wat Is Nearshoring?

Betekenis Nearshoring.. Wat is nearshoring?

Het is maandagochtend en bij het koffieapparaat zegt de CTO van je organisatie: ‘Het werk stapelt op en zonder toestroom van nieuw personeel moeten we maar eens overwegen om nearshoring in te zetten.’ ‘Nearshoring?’, hoor ik je denken. Ja zeker klinkt eh.. interessant, ik moet even een meeting in we hebben het er zo over goed?’ Vervolgens pak je je laptop en verstopt je in een meetingruimte en Google je: ‘nearshoring betekenis’ of ‘Wat is nearshoring?’ en kom je bij ons terecht. Stress niet ik zal het je even haarfijn uitleggen.

 

Nearshoring betekenis

Nearshoring is een term dat al jaren meegaat maar voor velen nog altijd voor verwarring zorgt. Wikipedia zegt het volgende: ‘Nearshoring of nearshore outsourcing is het uitbesteden van zakelijke activiteiten aan een organisatie in een relatief dichtbijgelegen ander land met lagere lonen.’

Duidelijk, wanneer de CTO dit tegen je zegt gaat het hoogstwaarschijnlijk om het nearshoren (uitbesteden dus) van IT werkzaamheden. Nearshoring kan worden verward met Offshoring. Offshoring betekent echter het uitbesteden van zakelijke activiteiten naar verder weg gelegen landen.

 

Redenen voor het inzetten van nearshoring

Jouw CTO stelt voor nearshoring in te zetten gezien er teveel werk is en te weinig mensen om het uit te voeren. Tegenwoordig is dat een veel voorkomend probleem bij bedrijven die zich met IT bezighouden. Er heerst namelijk wereldwijd een tekort aan programmeurs. IT bedrijven springen dagelijks uit de grond en vacatures openen ook iedere dag. Dit belemmerd de groei van een hoop organisaties en nearshoring biedt hier een oplossing voor. Maar er zijn meer redenen om dit te doen. Kostenbesparing is er ook één gezien de lonen in nearshore landen vaak veel lager liggen. Echter of kostenbesparing een goede reden voor nearshoring is daar zijn veel discussies over. De kosten per uur zijn lager maar er zijn meer uren nodig voor het managen van mensen op afstand.

 

De voordelen van nearshoring

De grootste voordelen van nearshoring zijn toch wel het aanbod van IT talent, de flexibiliteit van contracten en de voordelige kosten.

Wanneer het aanbod aan programmeurs in jouw eigen land afneemt is het een logische stap om buiten de grenzen te kijken voor een nearshore team. Door nearshoring in te zetten krijg je toegang tot ervaren getalenteerde programmeurs uit een nabijgelegen land. Perfect als je toch wilt blijven groeien en geen potentiële klanten de deur wilt wijzen. De contracten zijn vaak flexibel waardoor je organisatie minder risico loopt. Wanneer de IT werkzaamheden minder worden en je nearshoring niet (meer) nodig hebt is het vaak gemakkelijk te stoppen (als je dit uberhaupt ooit zou willen). De lagere kosten moet geen hoofdreden zijn om nearshoring in te zetten, maar zijn er wel degelijk. Dit is dan ook een voordeel wat gewoon mooi meegenomen is!

Een voordeel van nearshoring t.o.v. offshoring is daarnaast dat nearshoring relatief dichtbij is (duh ‘near’). Dit zorgt er echter wel voor dat er vaak minder cultuurverschillen zijn én dat er geen tot vrijwel geen tijdsverschil is wat twee punten zijn waardoor uitbesteden naar India in veel gevallen in het water is gevallen.

 

De nadelen van nearshoring

Nearshoring is in te zetten in verschillende vormen. Je kan projecten uitbesteden tegen een uur tarief (korte termijn) of je kan je development afdeling laten groeien door het inhuren van dedicated programmeurs (lange termijn). De korte termijn oplossing lijkt interessant, maar gaat vaak mis. De redenen hiervoor zijn het feit dat je veelal te weinig controle hebt op veel factoren die bijdragen aan een succesvol nearshoring project. Namelijk de motivatie van de nearshore programmeurs (zijn zij wel tevreden met hun werkgever?), of het feit dat je niet ingewerkt bent met de nearshore programmeurs die je op korte termijn krijgt toegewezen. Voor je het weet stappen ze op midden in jouw project en moet iemand anders het afmaken. Allemaal zaken die moordend zijn voor het eindresultaat van een IT project. De lange termijn variant daarentegen geeft jou controle op alle facetten die leiden naar succes in nearshoring. Dit is één van de redenen dat wij bij Personal Programmer niet op projectbasis (korte termijn) werken.

 

Populaire landen

Nearshoring vanuit Nederland gezien wordt voornamelijk gedaan naar landen in Oost-Europa zoals, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne, Macedonië en Servië. Deze landen bieden kwalitatief goede programmeurs aan en salarissen zijn er lager dan in Nederland.

 

Dat is nearshoring

Hopelijk zijn je vragen omtrent nearshoring betekenis beantwoord en heb je genoeg voer om jouw CTO van goed advies te voorzien hóe nearshoring in te zetten mocht hij/zij dat serieus willen overwegen. Wil je echt indruk maken stel ze dan voor eens met Martin en Kevin kennis te maken om te zien hoe nearshoring jullie organisatie op de lange termijn kan ondersteunen. 😀

 

Back To Top