Skip to content
Outsourcing betekenis

Onderzoek developers Noord-Macedonië 2019

Onlangs bracht it.mk weer haar jaarlijkse onderzoek uit omtrent de IT industrie in Noord-Macedonië met dit keer het oog op 2019. In dit artikel zal ik enkele gegevens uit dit onderzoek toelichten, specifiek gericht op de developers-markt waar wij ons in bevinden. Het onderzoek werd gehouden in februari – maart van dit jaar en gemiddeld 1000 developers namen deel aan dit onderzoek. Het volledige onderzoek is hier terug te vinden.

Developers Noord-Macedonië 2019

Geslacht, leeftijd en educatie

Het onderzoek toonde een aanzienlijke genderkloof onder developers: 80,96% mannen versus slechts 19,04% vrouwen. Dit komt overeen met de verdeling binnen Personal Programmer en wat over het algemeen een beter cijfer is dan we in Nederland gewend zijn. De afgelopen jaren is het aandeel aan vrouwelijke programmeurs sterk toegenomen in Noord-Macedonië. Wat de leeftijd betreft, is zo’n 60% 25-34 jaar oud en de meeste zijn in het bezit van een bachelordiploma. Een interessant feit is dat het aantal professionals met alleen voortgezet onderwijs (9,46%) ongeveer hetzelfde is als het aantal professionals met een masterdiploma (10,75%). Wat onderwijs betreft, bezit 42,14% van de ontwikkelaars een specifiek kenniscertificaat, en 32,04% kijkt actief naar opties voor certificering.

Inkomen per functie

De meerderheid van de respondenten verklaart zichzelf als full-stack ontwikkelaars (38,82%), gevolgd door back-end ontwikkelaars (18,47%).

Het hoogste inkomen is die van de Data Scientists met een gemiddeld maandelijks inkomen van 1390 euro netto, op de voet gevolgd door Mobile App Developers met een gemiddelde van 1355 euro netto en DevOps-specialisten met 1320 euro netto.

Inkomen op basis van ervaring

Qua ervaring is 64% van de ontwikkelaars Mid-level en Senior (32,71% Mid-level, 31,31% Senior), 22,31% Junior-ontwikkelaars, terwijl de meest ervaren ontwikkelaars met een leidende functie slechts 8,18% van alle ontwikkelaars vertegenwoordigen. Het inkomen correleert met ervaring, dus stagiaires nemen gemiddeld 150 euro netto, Junior ontwikkelaars 480 euro netto, Mid-level ontwikkelaars 860 euro netto, Senior ontwikkelaars 1460 euro netto en Leads 1960 euro netto. Hier is een groot verschil te zien. Bij Personal Programmer bieden we, middels ons Trainee program, junior ontwikkelaars aan onze klanten aan voor de junior salarissen en tegen 50% van onze fee. Hierdoor investeren wij mee om deze doelgroep van werkervaring te voorzien en onze klanten aan te moedigen te investeren in jong talent.

Technologie

JavaScript is de meest gebruikte technologie voor IT-professionals in het land, met Java en C# op de tweede en derde positie. De vierde en vijfde positie zijn voor HTML + CSS en .NET en PHP aansluitend op de zesde plaats. Wat betreft inkomen op basis van technologie staan Java en C# bovenaan met 1153 euro netto, gevolgd door .NET met 1125 euro netto en Javascript met een gemiddelde van 1090 euro netto.

Nearshore JavaScript ontwikkelaarsNearshore Java ontwikkelaarsnearshore .net ontwikkelaarsNearshore PHP ontwikkelaars

Waar werken de ontwikkelaars?

Het aantal ontwikkelaars dat werkt in binnenlandse IT-bedrijven (39,10%) is bijna hetzelfde als het aantal ontwikkelaars dat werkt voor een buitenlands bedrijf met een kantoor in Noord-Macedonië – (38,78%). Het percentage ontwikkelaars dat op afstand werkt voor een buitenlands bedrijf is 9,96%, freelance 8,81%, en het percentage ontwikkelaars dat op afstand werkt voor een binnenlands bedrijf is slechts 3,35%. Wat de structuur van de bedrijven betreft, werkt 44,75% in bedrijven met 11-100 werknemers, 29,79% in teams met minder dan tien werknemers en 18,46% in bedrijven met 101-500 werknemers.

Welke technologie piekt interesse in Noord-Macedonië?

De meeste ontwikkelaars in het land willen graag hun kennis vergroten in Python, een trend die overeenkomt met de wereldtrends (bron: StackOverflow Survey 2019). Anders dan Python behoren JavaScript, TypeScript, Go, Java en PHP ook tot de programmeertalen die Macedonische ontwikkelaars graag willen leren.

Obstakels in het wervingsproces

computer-deskTijdens het wervingsproces hebben ontwikkelaars vooral last van het gebrek aan informatie over een bepaalde functie en het lange en trage interview proces. De belangrijkste factor die zij overwegen bij het kiezen van een werkgever is niet het salaris, maar de mogelijkheid om te leren, groeien, ontwikkelen en hun vaardigheden te verbeteren. Op de werkplek worden ontwikkelaars meestal getroffen door de slechte interne organisatie en uiten ze hun ontevredenheid vooral in direct gesprek met leidinggevenden. De meeste ontwikkelaars zoeken naar informatie over vacatures op sociale media.
Binnen Personal Programmer helpen we onze klanten bij het opstellen van interessante vacatures. Jouw eigen vacatures zijn de leidraad om mensen in Noord-Macedonië binnen te halen, zij gaan immers voor jou werken. Ook zien ontwikkelaars het salarisproces als een obstakel omdat deze niet transparant is, maar bij Personal Programmer spreken klant en ontwikkelaar samen het salaris af. Volledig transparant dus.

Ontwikkelaars voor jou?

Jaarlijks komen er weer honderden IT’ers bij in de IT-markt van Noord-Macedonië en Personal Programmer blijft er voor jullie bovenop zitten om de beste developers beschikbaar te stellen voor onze Nederlandse klanten.

Zelf interesse om een ontwikkelaar uit Noord-Macedonië aan te nemen? Neem dan nu contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Bron: it.mk

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top