Skip to content

NEARSHORING: EEN COMPLEET OVERZICHT

Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen omdat je IT werkzaamheden wilt uitbesteden of programmeurs op afstand aan wilt nemen. In Nederland kampen we al lange tijd met het tekort aan programmeurs en volgens prognoses wordt dit tekort alleen maar groter. Een goede oplossing tegen dit probleem is Nearshoring. Op deze pagina leggen we uit wat Nearshoring betekent, wat de voordelen zijn, de nadelen, geven we een aantal voorbeelden van cases en delen wij interessante artikelen met je.

Op deze pagina

Nearshoring betekenis

Logo Party New Office

Nearshoring of nearshore outsourcing is het uitbesteden van zakelijke activiteiten aan een organisatie in een relatief dichtbij gelegen ander land met lagere lonen. Dat is hoe Wikipedia het omschrijft. Voornamelijk op het gebied van software ontwikkeling neemt Nearshoring erg aan populariteit toe.

Het tekort aan programmeurs

Door de krapte in de arbeidsmarkt in Nederland is er niet alleen sprake van behoefte maar ook een ernstig tekort aan goede technische ontwikkelaars. Dit is een probleem dat al jaren speelt en veel organisaties in Nederland worden hierdoor geremd in hun groei. Vacatures blijven lang openstaan en werk blijft liggen. Gelukkig wordt er veel aandacht besteed aan het oplossen van dit probleem door mensen op te leiden, om te scholen en om te zorgen dat hbo- en universitaire opleidingen meer ICT verwerkt krijgen in het curriculum. Vanaf 2021 moet het zelfs verplicht zijn voor primaire onderwijs om digitaal onderwijs in het lespakket te hebben zitten. Het bloeien van de ICT markt in Nederland stijgt echter ieder jaar rap. Ieder jaar komen er weer veel nieuwe tech start-ups bij en iedereen trekt aan de programmeurs om voor ze te komen werken.

Nearshoring als oplossing

test engineer team

Nearshoring biedt de oplossing voor dit probleem. In landen waar de ICT erg in opkomst is en waar men door middel van nearshore outsourcing meer kan verdienen dan in andere sectoren, is het enorm populair om je op te leiden als programmeur. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. Of het nou gaat om de programmeurs naar Nederland te halen of op afstand met ze samen te werken, het kan zorgen dat de bedrijven weer kunnen groeien.

Populaire Nearshoring locaties

De meest populaire Nearshoring locaties liggen voor ons in Oost-Europa. Hierbij denken we aan landen als Noord-Macedonië, Servië, Oekraïne, Polen, Bulgarije en Roemenië. De hoofdsteden in deze landen zijn voornamelijk zeer bruisende Nearshoring locaties. In onder andere Skopje, Belgrado, Kiev, Warschau, Sofia, Boekarest vind je tal van organisaties die de Nederlandse en Europese markt voorzien van Nearshoring mogelijkheden.

Nearshoring vs. Offshoring

Uiteraard wordt er al veel langer IT werkzaamheden uitbesteedt en het was lange tijd populair om dit te doen naar landen als India, China, Vietnam, etc. Het uitbesteden naar overzeese landen wordt Offshoring genoemd. Vandaar dat de term Nearshoring ontstond toen men begon uit te besteden naar ‘dichtbij’ gelegen landen. Wanneer kies je voor Offshoring en wanneer voor Nearshoring? Grote verschillen om voor Nearshoring te kiezen ten opzichte van Offshoring zijn:

Cultuur

Minder cultuurverschillen

Tijdzone

Minder tijdsverschil

Afstand

Kortere reisafstand om de mensen te bezoeken

Taal

Beter niveau van Engels (minder accent)

Een voordeel om voor Offshoring te kiezen kan het aanbod zijn. In landen als India zijn gewoonweg veel meer programmeurs dan in de Oost-Europese landen en dit kan de zoektocht vergemakkelijken. Wil je direct met jouw eigen programmeurs contact hebben, bijvoorbeeld zonder projectmanager, dan is Nearshoring aan te raden.

Nearshoring modellen

Tegenwoordig zijn er vele Nearshoring leveranciers en modellen waar je uit kan kiezen. Welk model past het best bij jou? De twee meest populaire zijn het per uur inhuren van programmeurs op afstand en het inhuren / aannemen van een dedicated team.

IT uitbesteden

Nearshoring per uur

Wanneer je tijdelijk op zoek bent naar programmeurs op afstand is het handig om te kijken naar het inhuren op uurbasis. Dit is vergelijkbaar met het inhuren van een freelancer maar dan voor een lager tarief en op afstand. We noemen dit Nearshoring op de korte termijn. Belangrijk is te zorgen voor goede communicatie. Ieder uur telt om het zo maar te zeggen. Goede documentatie bij taakoverdracht is een must zodat de productie zo hoog mogelijk ligt. Voordelen van Nearshoring per uur zijn:

 • Je zit nergens aan vast
 • Programmeur is gewend zich snel aan te passen
 • Vlotte starttijd

Nadelen van Nearshoring per uur zijn:

 • Programmeur voelt zich niet erg betrokken bij jouw organisatie
 • De programmeur kan besluiten te vertrekken op ongunstig moment
 • Duurder dan Nearshoring dedicated team

Nearshoring dedicated team

Ben je op zoek naar een meer lange termijn oplossing in Nearshoring dan is het verstandig te kiezen voor een Nearshoring dedicated team. Dit houdt in dat het team alleen voor jou werkt en jij de programmeurs zelf aanstuurt. Geen projectmanagers, geen uurtarieven. Dit is de meest rendabele manier van Nearshoring, zeker voor organisaties die eigenlijk op zoek waren om iemand in Nederland aan te nemen. Voordelen van een Nearshoring dedicated team zijn:

 • Programmeurs voelen zich betrokken bij de organisatie van de klant
 • Kennis wordt opgebouwd bij de programmeurs
 • Het team werkt niet voor andere klanten
 • Voordeliger dan Nearshoring per uur

Nadelen van een Nearshoring dedicated team zijn:

 • Opzegtermijn is soms langer dan bij per uur constructie
 • Opstarttijd is langer gezien er goed gekeken wordt naar de klik met de klant

Wil je zelf een berekening maken wat een dedicated team jou zou kosten kijk dan op de Nearshoring tarieven pagina.

De voordelen van Nearshoring

Nearshoring is een interessante oplossing voor het tekort aan programmeurs in Nederland. Vroeger werd het vaak in één zin genoemd met kostenbesparing, maar dit is niet het enige voordeel wat uit Nearshoring behaald kan worden. Hieronder een overzicht van de drie voornaamste redenen om Nearshoring in te zetten:

Aanbod

Nearshoring biedt de mogelijkheid om ontwikkelaars op afstand aan te nemen of om IT werkzaamheden naar uit te besteden. Wanneer programmeurs in de nabije omgeving niet te vinden zijn moet je alternatieven gaan bekijken. In Oost-Europa zijn er juist meer ICT’ers dan banen. Een zeer goede reden om mensen daar in te zetten en het tekort in Nederland zo op te vullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan .NET developers, Java ontwikkelaars, JavaScript ontwikkelaars, PHP programmeurs of Mobile developers.

Kostenbesparing

Nearshoring en kostenbesparing gaan hand in hand en dit komt doordat de IT werkzaamheden worden uitgevoerd in landen met lagere lonen. Of er uiteindelijk met Nearshoring kosten bespaard worden is geen zekerheid en dit zorgt nog altijd voor veel wisselende meningen. Zolang Nearshoring niet alleen wordt ingezet voor kostenbesparing maar er ook wordt gekeken naar hoge kwaliteit zal het eindresultaat positief zijn. Nearshoring op de lange termijn zorgt voornamelijk voor deze kostenbesparing en investering in kwaliteit.

Flexibiliteit

Door het inzetten van Nearshoring neemt de flexibiliteit van Nederlandse bedrijven toe. Na de crisis van een aantal jaren geleden moesten veel organisaties mensen ontslaan en ontstonden er veel geschillen tussen werkgevers en werknemers. Bij veel ondernemers komen de zweetdruppels meteen weer terug bij alleen al de gedachte eraan. Bij Nearshoring wordt er op eenzelfde wijze geïnvesteerd in het personeel, maar doordat je mensen inhuurt via een andere partij is de flexibiliteit een stuk groter. Het is niet alleen makkelijker om op te schalen wanneer dat nodig is, maar worst-case kan het team ook gemakkelijk verkleind worden. Het risico voor een organisatie ligt op deze wijze een stuk lager.

Wil je de mogelijkheden voor jouw organisatie bespreken neem dan contact met ons op.

De nadelen van Nearshoring

Je bent uiteraard niet de eerste met interesse in Nearshoring. Veel Nederlandse bedrijven gingen je voor. Leer van hun ervaringen. Wat zijn hun ervaringen? Wat waren hun knelpunten? Hoe hebben ze deze overwonnen? Lees hieronder 3 ervaringen van Nederlandse organisaties die gebruik hebben gemaakt van het meest populaire model: het aannemen van een dedicated development team:

Afhankelijkheid van Nearshoring-partner

Wanneer je mensen inhuurt op een andere locatie bij een andere leverancier bouw je een afhankelijkheid op van de leverancier. Zij hebben immers vaak de programmeurs op hun payroll staan en hebben ook zeggenschap op bepaalde aspecten. Zorg er daarom voor dat je duidelijke afspraken in het contract laat opnemen die voor jou belangrijk zijn in verband met de continuïteit van de samenwerking. Probeer de afhankelijkheid zo klein mogelijk te houden door bijvoorbeeld een termijn op te nemen waarin een eventuele afkoopsom afbouwt met betrekking tot het contract. Of een crisisplan mocht een leverancier failliet gaan om wat voor reden dan ook.

Communicatieproblemen bij overdragen werk

Het werken met programmeurs op afstand zorgt ervoor dat project management op en top moet zijn. Wanneer je bijvoorbeeld zelf de programmeurs aanstuurt dient de taakoverdracht altijd goed gedocumenteerd te zijn. Dit zorgt voor minder fouten en vragen die weer tijd besparen. Alle IT projecten zijn daarnaast onderhevig aan veel wijzigingen, zorg daarom dat dagelijks contact en vooruitgang check-ups essentieel zijn om te zorgen dat productie hoog blijft. Zorg dat in Nederland alle processen goed op orde zijn voordat je aan Nearshoring begint en het liefst met iemand die het geheel gaat managen.

Uitlekken vertrouwelijke informatie

Wanneer er gewerkt wordt met vertrouwelijke informatie is altijd belangrijk om een NDA te tekenen met zowel de Nearshoring leverancier als met de programmeurs zelf. Ook is het aan te raden goed te kijken wat voor beveiligingsmaatregelen de leverancier hanteert. Zowel digitaal als fysiek. Kan iemand zomaar het kantoor in Macedonië binnenlopen? Wordt apparatuur netjes achter slot en grendel opgeborgen? En hoe zit het met de beveiliging van het netwerk?

Wanneer het gaat over zeer gevoelige informatie dan dient er ook gekeken te worden naar certificaten en verwerkers overeenkomsten.

Voorbeeldcases van Nearshoring

Wat was je eerste beeld bij nearshoring en hoe is dat veranderd door de samenwerking met Personal Programmer?

Mijn initiële beeld was dat van een bureaucratisch proces, langzaam, moeizaam. Deels bepaald door eerdere ervaring met uitbesteding in India via een grote IT partij. De manier waarop ik nu werk is totaal anders: korte lijnen, direct dagelijks contact met mijn drie programmeurs. Eigenlijk niet anders dan dat je met een Nederlandse collega uit een andere stad werkt.

Afstandswerken kent zijn beperkingen. Welke 2 of 3 waren het lastigste om te overwinnen? En hoe zijn deze opgelost.

 1. Het feit dat je niet samen achter een whiteboard kan staan. Dat is eigenlijk nog steeds niet opgelost. Het betekent dat je voor complexe activiteiten, zoals samen een nieuw design maken, toch  even elkaar moet opzoeken. Dat doe ik dan ook om de zoveel tijd.
 2. Soms loopt iemand tegen een probleem aan en dan is het handig om dat direct samen face-to-face op te lossen. Dat is op afstand soms lastig maar Skype helpt daarbij goed en door dagelijks contact (of vaker) blijft een probleem nooit lang liggen.

Wat vind je juist prettig aan deze manier van afstand werken?

Het dwingt je om nog meer gestructureerd te werk te gaan. We gebruiken diverse online tools en daarmee zorg je dat planningen en deliverables goed gedefinieerd en gemonitord kunnen worden.

Wat is jouw beeld van de kwaliteit en mentaliteit van de ontwikkelaars?

Kwaliteit is prima. Natuurlijk heb je meer ervaren en minder ervaren ontwikkelaars, maar mijn ervaring is dat ze zeer leergierig zijn en doorgaan (tot diep in de nacht zo nu en dan – zonder dat ik dat van ze vraag) totdat iets af is. Ik programmeer zelf ook en het is fijn om dezelfde mentaliteit en houding over bepaalde zaken terug te zien.

Welke tools zou je aanbevelen om te gebruiken bij deze werkwijze?

Wij gebruiken, naast technische tools, de volgende tools naar volle tevredenheid:

 • Trello voor sprints en planning van taken
 • Slack voor instant messaging
 • Skype en Google Hangout
 • Confluence voor online kennis-beheer en documentatie
 • JIRA voor issue management

Verder staan op Google Cloud Platform onze ontwikkel- en test servers.

Welke tips zou je geven aan mensen die voor het eerst op deze manier gaan werken?

Ga er regelmatig heen, zeker in het begin: goed om elkaar te leren kennen zodat de communicatie daarna ook vlotter loopt. Anders blijft het een onbekend gezicht aan de andere kant.

Kies en gebruik de tools goed. Heb zelf een duidelijk beeld van wat er opgeleverd moet worden. Een dooddoener wellicht, maar de mensen daar, hoe slim ook, kunnen niet ruiken waar je precies naar toe wilt. Dat komt deels door de afstand, ze staan niet bij het koffieapparaat erbij als je met collega’s werkzaken aan het bespreken bent. Zorg dus voor een duidelijk beeld bij je zelf en
zorg dat je dat goed kunt overbrengen en kunt vertalen naar realistische planningen.

Over Autorespond Nederland B.V.

Autorespond ondersteunt bedrijven en zelfstandige dienstverleners bij hun groei met gebruiksvriendelijke tools, goede persoonlijke service en voortdurende productontwikkeling. Autorespond biedt sinds 2003 een SaaS oplossing voor email marketing, billing en online betalingen. Via een online administratie kunnen hun klanten in een geïntegreerde omgeving al hun zaken regelen rondom email marketing, CRM en online verkoop van producten en diensten. Alle ontwikkelactiviteiten worden uitgevoerd in eigen beheer waarbij de realisatie plaatsvindt door hun programmeurs in Skopje.

The interview will be available soon…

The interview will be available soon…

Artikelen

Voor nog meer informatie over Nearshoring verwijzen we je graag naar onze blog met artikelen.

Wat wij bieden

Na 10 jaar ervaring in de nearshoring business hebben wij onze dienst geperfectioneerd tot een model wat Nederlandse bedrijven het meest biedt. Gezien het grote tekort aan programmeurs in Nederland zijn veel Nederlandse bedrijven op zoek naar een lange termijn oplossing. Ben jij geïnteresseerd in Nearshoring? Laat je gegevens hier achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

Voordelen

Universitair afgestudeerde programmeurs

Engels sprekende programmeurs

Tot 40% voordeliger dan een programmeur in Nederland

Wij zorgen voor de best mogelijke werkplek en omstandigheden.

Flexibel contract met twee maanden opzegtermijn

2,5 uur vliegen, relatief dichtbij, geen tijdsverschil

Back To Top