Skip to content
IT uitbesteden

Waarom nearshoring naar Macedonië?

Waar nearshoring vroeger nog een ondergewaardeerde strategie was, is het momenteel een onmisbare tak binnen elk serieus IT bedrijf. Enkel programmeurs aannemen in de nabije omgeving is tegenwoordig een illusie, het aanbod is simpelweg te klein. Met de afgelopen jaren in onze kielzog, waarbij het thuiswerken genoodzaakt werd, is het werken op afstand de norm geworden. Aangezien lokale medewerkers ook meer (of volledig) vanuit huis gingen werken, zijn organisaties veel vaardiger geworden in het communiceren en werken op afstand. De stap naar nearshoring was dan ook een stuk minder groot (of eng) en tijdens COVID-19 hebben bedrijven ons meer dan ooit benaderd voor een samenwerking.

Nearshoring in Europa is voornamelijk gericht op Oost-Europa. Wij met Personal Programmer zitten in Macedonië. Het is niet een land dat de revue vaak passeert, dat zijn meer Oekraïne, Servië of Polen. Maar waarom is nou juist nearshoring naar Noord Macedonië zo interessant voor Nederlandse bedrijven? We vertellen het je in dit artikel.

Waarom nearshoring naar Macedonië?

Rijke pool aan programmeertalent:
Noord-Macedonië heeft een rijke pool van technisch talent, met een sterke focus op informatica en engineering. Macedonische programmeurs staan bekend om hun uitstekende technische vaardigheden, creativiteit en proactieve houding bij het oplossen van complexe problemen. De hoofdstad Skopje kent enkele technische universiteiten die deze talentenpool jaarlijks aanvullen.

Kosteneffectiviteit: Het aannemen van programmeurs uit Noord-Macedonië kan een kostenbesparende zet zijn. De salarissen in Macedonië zijn vaak lager in vergelijking met die in West-Europese landen of de Verenigde Staten, terwijl de kwaliteit van het werk hoog blijft. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om uitstekend talent in te huren zonder de kosten te laten exploderen.

Taalkundige Vaardigheden: Macedonische programmeurs hebben vaak zeer sterke taalkundige vaardigheden, waaronder vloeiend Engels. Dit is vooral wenselijk bij IT projecten, omdat daar gauw miscommunicatie kan ontstaan. Het niveau Engels is een van de hoogste in de balkan.

Gunstige Locatie: Noord-Macedonië ligt gunstig op het kruispunt van Oost en West, waardoor het een strategische locatie is voor bedrijven die werken met diverse markten wereldwijd. De tijdzoneverschillen zijn vaak minimaal (met Nederland is er geen verschil), wat de samenwerking vergemakkelijkt en de productiviteit verhoogt. Daarnaast is het vanaf Eindhoven Airport ongeveer 2,5 uur rechtstreeks vliegen naar Skopje. Ons kantoor is binnen 30 minuten vanaf het vliegveld te bereiken.
Skopje is daarnaast een relatief kleine stad (ong 1 miljoen inwoners), wat ervoor zorgt dat corporates vaak in andere landen werven voor een nog groter aanbod.

Culturele waarden: Macedonische waarden liggen relatief dicht bij de Nederlandse. Er zijn weinig grote verschillen die je gauw treft met overzeese landen. Daarnaast zijn Macedoniërs over het algemeen hard werkend, loyaal en zeer sociale mensen, wat vooral bij IT projecten ook weer ten goede komt.

Het Belang van een Lokaal Bedrijf met Kennis van de Markt

Het aannemen van programmeurs in het buitenland kan onmiskenbare voordelen hebben, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen, vooral als het gaat om culturele verschillen (wanneer je er gaat ondernemen zijn er wél culturele verschillen), lokale arbeidswetten en administratieve processen. Daarom is het cruciaal om samen te werken met een lokaal bedrijf dat diepgaande kennis heeft van de markt in een land als Noord-Macedonië.

Cultureel inzicht en communicatie: Een lokaal bedrijf begrijpt de lokale cultuur en sociale gewoonten, wat essentieel is om een goede werkomgeving te bevorderen en mogelijke misverstanden te voorkomen. Het biedt een brug tussen het buitenlandse bedrijf en de Macedonische programmeurs, waardoor communicatie en samenwerking soepeler verlopen.

Juridische en Administratieve Ondersteuning: Lokale wetten, belastingen en arbeidsregels kunnen complex zijn en variëren van land tot land. Wij ontzorgen hierin volledig zodat het buitenlandse bedrijf zich kan concentreren op hun kernactiviteiten.

Recruitment en talentmanagement: Wij hebben reeds gevestigde netwerken binnen de IT-gemeenschap en assisteren bij het werven van de beste programmeurs. Ook bieden wij ondersteuning bij talentmanagement en werknemersbinding, wat cruciaal is voor het behouden van waardevolle programmeurs op lange termijn. Ons trainee program helpt met het investeren in toekomstig personeel. Daar wordt op de lange termijn echt goed gebruik gemaakt van het aanbod aan talent.

Ondersteuning bij integratie en teamdynamiek: Het creëren van een hecht team is essentieel voor het succes van elke samenwerking. Wij dragen bij aan de integratie van buitenlandse programmeurs in het team en ervoor zorgen dat alle teamleden effectief kunnen samenwerken.

Conclusie

Noord-Macedonië biedt bedrijven een geweldige kans om getalenteerde programmeurs aan te nemen tegen concurrerende kosten. De combinatie van hoogopgeleide programmeurs, taalkundige vaardigheden en gunstige geografische ligging maakt het land tot een aantrekkelijke bestemming voor bedrijven die hun programmeerteam willen uitbreiden naar een ander land.

Personal Programmer biedt Nederlandse organisaties de kans om nearshoring naar Macedonië in te zetten. Door middel van een transparante constructie, waarbij de klant al het zeggenschap heeft omtrent het team (denk aan salarissen, bonussen, vakantiedagen, manier van werken, recruitment, ect), zorgen wij al meer dan tien jaar voor zeer succesvolle, lange termijn samenwerkingen met Nederlandse bedrijven.

Zie hieronder verdere informatie:
Interesse in nearshoring klantcases?
Meer weten over nearshoring in het algemeen?
Meet weten over de kosten? Neem contact met ons op!

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top