Skip to content
Nearshoring Populaire Landen

Nearshoring betekenis.. Wat is nearshoring?

In dit artikel leg ik je uit wat Nearshoring precies betekent, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe je het kunt inzetten.

Personal Programmer zet Nearshoring al meer dan 10 jaar in voor diverse organisaties over de hele wereld. Lees gauw verder!

 

Nearshoring betekenis

Nearshoring is een term die almaar populairder wordt. Voor velen echter zorgt het nog altijd voor verwarring. Dat is ook niet heel gek wanneer je kijkt naar alle verschillende varianten van het woord en haar betekenis. Van nearshoring, outsourcing, outstaffing, offshoring, tot aan wat meer Nederlandse termen als uitbesteden, het komt allemaal voorbij. Wikipedia zegt over nearshoring het volgende: ‘Nearshoring of nearshore outsourcing is het uitbesteden van zakelijke activiteiten aan een organisatie in een relatief dichtbijgelegen ander land met lagere lonen.’

Duidelijk. Wanneer iemand tegen je begint over nearshoring, gaat het hoogstwaarschijnlijk om het nearshoren (uitbesteden dus) van IT werkzaamheden. Nearshoring kan worden verward met Offshoring. Offshoring betekent echter het uitbesteden van zakelijke activiteiten naar verder weg gelegen landen.

 

 

Redenen voor het inzetten van nearshoring

Nearshoring wordt voornamelijk ingezet wanneer er binnen een organisatie meer werk is dan handen om het uit te voeren en nieuwe medewerkers aannemen een uitdaging is. Tegenwoordig is dat een veel voorkomend probleem bij IT bedrijven; er heerst namelijk wereldwijd een tekort aan programmeurs. IT bedrijven springen dagelijks uit de grond met vacatures ten gevolge. Dit belemmert de groei van een hoop organisaties in Nederland en nearshoring biedt hier een oplossing voor. Naast het tekort aan programmeurs zijn er meer redenen om nearshoring in te zetten. Kostenbesparing is een van die redenen, gezien de lonen in nearshore landen vaak veel lager liggen. Echter, of kostenbesparing een goede reden voor nearshoring is, daar zijn veel discussies over. De kosten per uur zijn lager maar er zijn, op de korte termijn, meer uren nodig voor het managen van mensen op afstand.

 

De voordelen van nearshoring

Software developer salaris
De grootste voordelen van nearshoring zijn toch wel het aanbod van IT talent, de flexibiliteit van contracten en de voordelige kosten.

Wanneer het aanbod aan programmeurs in jouw eigen land afneemt, is het een logische stap om buiten de grenzen te kijken voor een nearshore team. Door nearshoring in te zetten krijg je toegang tot ervaren, getalenteerde, programmeurs uit een nabijgelegen land. Perfect als je toch wilt blijven groeien en geen potentiële klanten de deur wilt wijzen. De contracten zijn vaak flexibel waardoor jouw organisatie minder risico loopt. Wanneer de IT werkzaamheden minder worden en nearshoring niet (meer) nodig is, is het vaak gemakkelijk te stoppen (als je dit überhaupt ooit nog zou willen). De lagere kosten moeten geen hoofdreden zijn om nearshoring in te zetten, maar dient meer gezien te worden als mooie bijkomstigheid.

Een voordeel van nearshoring t.o.v. offshoring is daarnaast dat nearshoring relatief dichtbij is. Dit betekent dat er minder cultuurverschillen zijn én dat er geen, tot vrijwel geen, tijdsverschil is. Dit zijn twee punten waardoor het uitbesteden van IT werkzaamheden naar India, bijvoorbeeld, voorheen vaak in het water vielen.

 

De nadelen van nearshoring

Nearshoring is in te zetten in verschillende vormen. Je kan projecten uitbesteden tegen een uur tarief (korte termijn), of je kan je ontwikkelafdeling laten groeien door het inhuren van dedicated programmeurs (lange termijn). De korte termijn oplossing lijkt interessant, maar gaat vaak mis. De redenen hiervoor zijn: het feit dat je veelal te weinig controle hebt op veel factoren die bijdragen aan een succesvol nearshoring project. Namelijk: de motivatie van de nearshore programmeurs (zijn zij wel tevreden met hun werkgever?), of het feit dat je niet ingewerkt bent met de nearshore programmeurs die je op korte termijn krijgt toegewezen. Voor je het weet stappen ze op — te midden van jouw project — en moet iemand anders het afmaken. Allemaal zaken die desastreus zijn voor het eindresultaat van een IT project. De lange termijn variant daarentegen geeft jou meer controle op alle facetten die leiden naar succes in nearshoring. Dit is één van de redenen dat wij bij Personal Programmer niet op projectbasis (korte termijn) werken.

 

Populaire landen

Nearshoring, vanuit Nederland gezien, wordt voornamelijk gedaan naar landen in Oost-Europa zoals, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne, Macedonië en Servië. Deze landen hebben vaak een hoge kwaliteit programmeurs en salarissen zijn er lager dan in Nederland.
europe-map-places

 

Dat is nearshoring

Hopelijk zijn je vragen omtrent de betekenis van nearshoring beantwoordt en heb je voldoende kennis om mensen binnen jouw organisatie van goed advies te voorzien hóe nearshoring in te zetten. Vergeet niet om ook eens een kijkje te nemen bij:

Nearshoring: een compleet overzicht (voor écht alles over Nearshoring)

Nearshoring klantencases (wie gingen je voor en waar liepen ze tegen aan)

Wat we doen (Hoe pakken wij Nearshoring aan)

Nearshore developers (lees enkele testimonials bij ons)

Of neem gewoon direct contact met ons op voor een kennismaking!

 

 

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top