Skip to content
Outsourcing

Outsourcing betekenis, wat is outsourcing?

In dit artikel leg ik u uit wat Outsourcing precies betekent, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe u het kunt inzetten.

Personal Programmer helpt Nederlandse organisaties al meer dan 10 jaar met hun outsourcing vraagstukken. Lees gauw verder!

Outsourcing betekenis, wat is het?

Van Outsourcing, of in het Nederlands: uitbesteding, is sprake wanneer een organisatie uitvoering geeft aan haar strategische besluit om de inzet van een deel van de eigen medewerkers, organisatiemiddelen en/of geïnvesteerd vermogen voor de uitvoering van ondersteunende bedrijfsprocessen niet (langer) noodzakelijk of gewenst is om de bedrijfsdoelstelling(en) na te streven. De uitbestedende organisatie zal dan een externe dienstverlener of toeleverancier contracteren om de betreffende taken in het vervolg uit te voeren. Aldus Wikipedia.

Outsourcing heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege jaren 1900, toen bedrijven begonnen met het uitbesteden van bepaalde niet-kernactiviteiten aan externe dienstverleners om operationele kosten te verlagen. Het concept van outsourcing kreeg echter pas echt momentum in de jaren 1980 en 1990. In die tijd stelden globalisering en technologische vooruitgang bedrijven in staat om activiteiten zoals klantenservice, informatietechnologie en productieprocessen over te dragen aan gespecialiseerde serviceproviders. Deze providers zaten vaak in andere landen. Dit fenomeen, dat bekend staat als offshore outsourcing, leidde tot een verschuiving in de mondiale economie en had zowel voor- als tegenstanders. Terwijl voorstanders de voordelen van kostenbesparing en toegang tot gespecialiseerde vaardigheden benadrukten, waren er ook zorgen over werkgelegenheidsverlies en de mogelijke impact op lokale economieën. Desondanks blijft outsourcing een belangrijk onderdeel van de zakelijke strategieën van veel organisaties over de hele wereld.

Bij Personal Programmer houden we ons bezig met IT outsourcing, in het Nederlands IT uitbesteden, wat betekent dat wij de leverancier zijn wanneer organisaties besluiten hun IT werkzaamheden uit te besteden.

Waarom Outsourcing?

Outsourcing biedt tal van voordelen voor bedrijven, waardoor het een wijdverbreide zakelijke praktijk is geworden. Eén van de belangrijkste voordelen is kostenbesparing. Door niet-kernactiviteiten uit te besteden aan gespecialiseerde dienstverleners, kunnen bedrijven hun operationele kosten verlagen. Neem bijvoorbeeld: loonkosten, infrastructuur en onderhoudskosten. Dit stelt hen in staat om zich te concentreren op hun kerncompetenties en zakelijke groei. Bovendien kunnen organisaties dankzij outsourcing profiteren van toegang tot een breder scala aan gespecialiseerde vaardigheden en technologieën, die anders wellicht niet intern beschikbaar zouden zijn. Daarnaast kan outsourcing flexibiliteit bieden. Hierdoor kunnen bedrijven snel reageren op veranderende marktomstandigheden en seizoensgebonden vraagfluctuaties. Ten slotte draagt het bij aan het verminderen van risico’s en verantwoordelijkheden, aangezien bepaalde aspecten van de bedrijfsvoering worden overgedragen aan externe partners.

Nearshoring Populaire Landen
Populaire IT Outsourcing locaties in Europa

Outsourcing voordelen en redenen op een rijtje:

– Tekort aan programmeurs in Nederland

IT outsourcing is een oplossing voor het huidige probleem van de schaarste aan programmeurs in de arbeidsmarkt. Het tekort is al jaren een groot probleem en prognoses wijzen uit dat dit alleen maar toeneemt. Outsourcing wordt vaak in verband gebracht met tijdelijk uitbesteden, maar tegenwoordig is dat al lang niet meer het geval en wijzen veel modellen juist op een lange termijn investering in programmeurs over de grens. Outsourcen wordt hierdoor meer een uitbreiding van de huidige IT-afdeling in eigen land.

 – Flexibele contracten

IT Outsourcing verkleind de risico’s die organisaties ondervinden op het gebied van personeel. Contracten zijn vaak flexibel, waardoor programmeerteams gemakkelijk worden uitgebreid of worden verkleind. Dit geeft de organisaties meer flexibiliteit.

 – Opleiden programmeurs

Door middel van Outsourcing kan men sneller aan programmeurs komen met de juiste vaardigheden en ervaring zonder ze geheel op te moeten leiden. Waarom mensen helemaal opleiden als je uit een groot aanbod talent kan kiezen in een ander land? Dit scheelt een hoop tijd. Uiteindelijk is het mogelijk om deze programmeurs verder op te leiden om zo nog gespecialiseerder te worden, maar het geeft je een voorsprong om niet te hoeven wachten.

– Kosten besparen

Kosten besparen is een goede reden, want gezien de lonen lager zijn in de outsourcelanden liggen de kosten ook lager. Wil je meer lezen over het besparen van kosten dan kan dat hier: kosten besparing. Voor een berekening wat een programmeur jou zou kosten, kijk dan hier: Tarieven

Outsourcing betekenis

Waar op letten bij IT Outsourcing?

Bij het overwegen van IT-outsourcing moeten bedrijven diverse cruciale aspecten in overweging nemen om een succesvolle samenwerking te waarborgen. Ten eerste is het essentieel om zorgvuldig te evalueren welke IT-diensten of functies geschikt zijn om uit te besteden. Daarnaast: welke taken van strategisch belang zijn en intern moeten blijven. Ook moet het selectieproces van de outsourcingpartner grondig worden uitgevoerd. Het is van belang om de reputatie, ervaring en expertise van potentiële dienstverleners te beoordelen, evenals hun capaciteit om te voldoen aan specifieke eisen en beveiligingsnormen. Het opstellen van duidelijke, gedetailleerde service level agreements (SLA’s) en contracten is ook van groot belang om verwachtingen en verantwoordelijkheden vast te leggen. Bovendien moet er speciale aandacht worden besteed aan gegevensbeveiliging en compliance, aangezien IT-outsourcing kan resulteren in gevoelige gegevens die in handen zijn van derden. Communicatie en samenwerking tussen de interne IT-teams en de outsourcingpartner zijn van cruciaal belang om een naadloze werking te garanderen. Tot slot moet er ruimte zijn voor flexibiliteit in het contract, zodat de overeenkomst kan worden aangepast aan veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen. Het waarborgen van een solide strategie en transparante overeenkomsten is essentieel om de voordelen van IT-outsourcing te benutten en potentiële valkuilen te vermijden.

Wilt u eens van gedachten wisselen omtrent uw IT Outsourcing vraagstukken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Dat is Outsourcing

Nu u volledig bent ingelicht op het gebied van Outsourcing is het een goed idee eens na te gaan of het ook voor u interessant kan zijn. Vergeet daarom niet de volgende pagina’s te bekijken:

IT outsourcing: een compleet overzicht

Nearshoring klantencases (Voorbeelden van organisaties die Outsourcing succesvol hebben ingezet)

Wat we doen (Hoe pakken wij Outsourcing aan)

Nearshore developers (Waar zitten onze programmeurs en wat vinden zij daar zelf van)

Of neem gewoon direct contact met ons op voor een kennismaking!

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top