Skip to content
developers

3 redenen: Het werken op afstand is de toekomst

Veel mensen zijn de afgelopen weken in aanraking gekomen met het werken op afstand. Kantoren zijn vanwege de COVID-19 uitbraak gesloten en mensen dienen vanuit huis te werken. Echter de werkzaamheden – zoals de meesten dit gewend zijn – gaan gewoon door. Veel mensen reageren daarentegen wel positief op het werken op afstand. De technologie heeft immers de afgelopen tijd ook grote stappen gemaakt. Bedrijven hebben enorme kansen om het werken op afstand meer te omarmen. In dit artikel leg ik uit waarom.

1. Toegang tot talent

Het is geen geheim dat de toegang tot IT talent in Nederland erg mager is. Niet omdat wij geen talenten hebben maar omdat we te weinig programmeurs om ons heen hebben.

Vaste locatie

Bedrijven die alleen gebruik maken van talenten in de buurt, in een straal om hun fysieke kantoor heen, trekken uiteindelijk aan het kortste eind. Zij zijn afhankelijk van het aantal programmeurs dat zich in hun nabije omgeving bevinden. Werk je echter met mensen op afstand, zoals bijvoorbeeld een eigen nearshoring team dan heb je dit probleem niet en kan je putten uit een enorme bron aan talenten. Dit vergroot jouw vermogen om toptalent aan te trekken aanzienlijk.

Grote talenten

Daarnaast weten de grote talenten ook dat enkel werken op een fysiek kantoor niet de toekomst is. Zij willen in hun arbeidscontract ook de mogelijkheden zien voor flexibele werkplekken. Oftewel vanuit huis werken en dit is ook logisch gezien programmeurs vaak een prima werkplek thuis hebben. Wanneer je een goede werkplek thuis hebt ingericht kan je er overigens ook minder afgeleid worden door externe factoren.

2. Efficiëntie

Het is uiteindelijk ook veel efficiënter om jouw medewerkers deels vanuit huis te laten werken.

Concentratiecomputer-desk

Medewerkers hebben vaak op een thuiswerkplek een veel grotere concentratie. Afleiding op kantoor is enorm en dit zal iedere medewerker beamen. Zeker in de golf van thuiswerken van de afgelopen week hebben veel mensen aangegeven meer te kunnen doen in een dagdeel thuis dan in een volledige dag op kantoor.

Tijdsbesteding

Veel bedrijven vergelijken de inzet van medewerkers vaak aan de hoeveelheid uren die zij op kantoor spenderen. Medewerkers die na vijven nog aan het ploeteren zijn krijgen een flinke pluim en inmiddels wordt het bijna van mensen verwacht. Echter de echte efficiëntie moet worden gemeten in productiviteit. In nearshoring doen onze klanten dit aan de lopende band gezien zij niet direct zien hoe lang mensen op kantoor zijn. Wij houden uiteraard een oogje op de mensen wanneer ze op kantoor zijn maar zolang de productiviteitsdoelen van de klant behaald worden geven zij de programmeurs al hun vertrouwen. Een samenwerking gebaseerd op dit vertrouwen werkt voor beide partijen optimaal.
Daarnaast werken medewerkers volgens onderzoek 1,4 dagen meer per jaar wanneer ze vanuit huis werken t.o.v. kantoor. Dit zijn 3 weken meer per jaar.

3. Kosten

Wanneer je jouw kantoor niet hoeft uit te rusten voor al jouw personeel voor 5 dagen in de week dan scheelt dit ook in de kosten. Bijvoorbeeld de kosten per m2 en de reiskosten.

Neem als voorbeeld bedrijven die bij ons een development team aannemen. De kosten voor kantoor, werkplek, benodigdheden, etc zitten natuurlijk in onze fee maar deze zijn een stuk lager dan wanneer je dit voor je eigen medewerkers moet regelen. De hardware die wij leveren aan de programmeurs is tevens geschikt om thuis mee te werken dus er dient niet een losse thuisoplossing te worden bedacht. Jouw mensen werken flexibel en op afstand en dit zie je terug in de kosten. (Meer weten over kosten bij een remote development team via ons kijk dan hier.)

Tot slot

Hopelijk gaan bedrijven het werken op afstand meer promoten en integreren wanneer het gewone werkleven weer hervat wordt. Er zijn zoveel voordelen te behalen voor zowel werkgever als werknemer. Belangrijk is wel dat het thuiswerken niet je volledige werkomgeving overneemt. Het ‘onder de mensen zijn’ en contact met je collega’s is immers van onschatbare waarde. Dat heeft iedereen wel gevoeld de afgelopen weken.

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top