Skip to content
Nearshoring: een compleet overzicht

Nearshoring in 2021

De laatste tijd is nearshoring enorm in populariteit gestegen. Dit komt voornamelijk door de gebeurtenissen van de afgelopen anderhalf jaar. Er is veel veranderd in de manier van werken binnen IT-organisaties en hun teams. Waar men voorheen nog altijd in dezelfde ruimte, naast elkaar wilde zitten, is dit nu niet meer zo belangrijk. Een – niet digitaal – virus gaf ons de laatste zet om pas echt met elkaar op afstand te gaan werken, al dan niet zonder keuze.

Nearshoring voor COVID-19

In de tijd voor Corona was het al merkbaar dat men meer open begon te staan voor het werken op afstand. De nummer één reactie van veel IT-organisaties was niet meer: “We willen alleen medewerkers die naast ons op kantoor zitten,” maar men begon verder te kijken dan dat. De krapte in de arbeidsmarkt was daarin in eerste instantie een drijvende kracht. Er waren niet meer voldoende mensen om ‘naast’ te kunnen zitten. Men moest verder kijken. Ik zal niet snel vergeten dat ik naar een potentiële klant in het oosten van Nederland ging, naar hun kantoor ‘in-the-middle-of-nowhere’ tegenover een vlakte van weilanden, waarop de voorgevel van het gebouw een groot spandoek hing met de tekst: “Wij zoeken developers.” Voor wie was dat spandoek? Men moest verder zoeken, voorbij de stad of het dorp waarin zij opereerden en voorbij landsgrenzen. Nearshoring werd daarbij populairder en met het oog op een krapte in de arbeidsmarkt, dat voorlopig niet opgelost ging worden, werd er daarom vooral gekeken naar lange termijn oplossingen. Toch werkte dit niet altijd en veel organisaties waren nog zoekende naar de vorm van nearshoring en de vorm van voldoende aansturing van mensen op afstand.

Een niet digitaal virus als laatste zetje

Nearshoring in 2021
Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels
Tijdens de Coronaperiode werden IT-organisaties echter in het hol van de leeuw gegooid en hadden zij geen keus meer of zij op afstand wilden werken of niet; hun teams dienden namelijk allemaal vanuit huis te werken en plotseling zat er niemand meer naast je op kantoor. De organisaties die al veel op afstand werkten voelden deze verandering een stuk minder en overbrugden deze periode dan ook zeer positief. Anderen moesten door middel van een spoedcursus hun ervaring opdoen en kwamen er met enkele kleerscheuren prima van af. Teams binnen IT-organisaties zijn over het algemeen vindingrijk en de afgelopen periode heeft dat weer bewezen. De meetings met mensen in hun vrijetijdskleding op een zichtbare plek in hun woonomgeving, is iets dat ik zelfs nog wel ga missen; het maakte veel gesprekken misschien wel persoonlijker dan netjes gekleed op kantoor. Zowel werkgevers als werknemers waren over het algemeen verrast hoe goed ze op afstand konden blijven samenwerken. In een onderzoek van o.a. Intermediair vindt 68% van de ondervraagden het prima om meer vanuit huis te blijven werken. Geen reistijd, minder afleiding op werk en prima te communiceren met het team. Het echte menselijke contact is iets wat men nog wel erg mist, maar daarvoor dien je niet vijf dagen in de week op kantoor te zijn.

Populariteit Nearshoring

Als nearshoringorganisatie hebben wij gemerkt dat nearshoring in 2021 in populariteit ontzettend is gestegen. De laatste barrière die organisaties nog tegenhield (het werken op afstand) is na de Coronatijd verdwenen en men wil zich nu herpakken en doorgroeien. Groeien in personeel doen veel organisaties daarom met een blik vooruit; voorbij de krapte op de arbeidsmarkt, die nog jaren zal duren, en voorbij landsgrenzen. Meer nog dan voor het virus ons raakte. Het maakt niet meer uit waar personeelsleden zich nog bevinden. Zo zei één van onze grootste klanten onlangs: “Al zitten ze ergens op het platteland in Macedonië, in plaats van in de grote stad, als het talent is, dan willen we er graag mee samenwerken.” En dat is toch de visie die nu het voortouw moet nemen; het zoeken en vinden van talenten, ongeacht hun locatie, om Nederlandse IT-organisaties mee uit te breiden. Want het werken op afstand: daar zijn we inmiddels aan gewend. Dat kunnen we. Laten we gebruik maken van de plotselinge stoomcursus die we hebben gehad en laten we op deze wijze de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland tegengaan.

Voor meer informatie over nearshoring voor jouw organisatie:

– Bekijk onze Nearshoring whitepaper
– Lees onze pagina over nearshoring
– Neem contact met ons op

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top