Skip to content
it outsourcing

IT outsourcing, IT nearshoring, IT offshoring, het verschil?

In dit artikel leg ik uit wat de verschillen zijn tussen outsourcing, nearshoring en offshoring en dan met name in de IT branche.

Lees snel verder en werk je kennis bij over deze onderwerpen.

IT outsourcing? IT offshoring? IT nearshoring?

‘Help!’ Zijn jouw woorden wanneer deze termen je om de oren vliegen. Iedere organisatie die zich met IT bezighoudt krijgt dergelijke termen wel eens op tafel gegooid. Omdat iedere stroming (of dienst die net iets afwijkt) wel weer een nieuwe term nodig heeft, blijven ze uit de grond poppen. De termen IT outsourcing, IT offshoring en IT nearshoring, zijn in ieder geval allemaal gericht op het uitbesteden van IT werkzaamheden.

IT Outsourcing betekenis

IT Outsourcing betekent niets minder dan het uitbesteden van je IT werkzaamheden of IT afdeling naar een andere partij of ander land.

De voornaamste redenen voor bedrijven om hun IT te outsourcen zijn:

– Kosten besparing met  IT Outsourcing

Dit is een veelgenoemde reden. Gezien de lonen lager zijn in de outsourcelanden liggen de kosten ook lager. Wil je meer lezen over het besparen van kosten dan kan dat hier: kosten besparing nearshore outsourcing. Voor een berekening wat nearshoring jou zou kosten kan dat hier: Nearshoring tarieven

– Tekort aan programmeurs in Nederland

Door het grote tekort aan programmeurs in Nederland zijn steeds meer bedrijven op zoek naar IT outsourcing opties. Het tekort is al jaren een groot probleem en prognoses wijzen uit dat dit alleen maar zal toenemen. Kranten schrijven er al jaren over. Nearshore outsourcing geeft je toegang tot talent over de grens waar meer programmeurs beschikbaar zijn. De meest gangbare vorm van nearshoring is het opzetten van dedicated teams.

 – Flexibele contracten

Sinds de laatste crisis zijn veel kleinere organisaties huiverig veel programmeurs direct aan te nemen. Het leverde veel bedrijven een hoop juridische problemen op om mensen uit vaste dienst te moeten ontslaan. IT outsourcing kan hierin een oplossing zijn en zo de organisatie flexibeler maken. Programmeurs kunnen vaak tijdelijk aangenomen worden of met een bepaalde opzegtermijn. Dit kan zelfs zo opgezet worden dat je lange termijn kan investeren in je nieuwe programmeurs.

 – Opleiden programmeurs

Het niet hoeven opleiden van eigen medewerkers maar de medewerkers met de juiste vaardigheden ‘inkopen’ bij de leverancier. Waarom mensen helemaal opleiden als je uit een groot aanbod talent kan kiezen in een ander land? Dit scheelt een hoop tijd. Uiteindelijk kan je zelfs deze programmeurs verder opleiden om nog gespecialiseerder te worden, maar dit geeft je de mogelijkheid om nu te schakelen en niet te hoeven wachten.

 

IT nearshoring en IT offshoring, wat is het verschil?

Misschien dat de namen het al een beetje verklappen. Bij IT nearshoring worden de werkzaamheden in hetzelfde land of een dichtbij gelegen land uitbesteedt en bij offshoring gaat het om het uitbesteden naar overzeese landen. Offshoring is het meest populair naar landen als India. Vanwege het tijdsverschil en de lange afstand is later nearshoring populairder geworden. Nederland maakt daarin vooral gebruik van het talent in Polen, Oekraïne, Roemenië en Macedonië.

 

IT outsourcing en IT offshoring, wat is het verschil?

Het verschil tussen offshoring en outsourcing is dat offshoring een variant is van outsourcing waarbij het land, waar de IT werkzaamheden aan wordt uitbesteed, ver buiten Nederland ligt. In deze landen liggen de kosten veelal lager. Wanneer men kijkt om dichterbij te outsourcen dan spreekt men dus van nearshoring.

 

Wat doet Personal Programmer nu precies?

Personal Programmer is een Nederlandse IT nearshoring organisatie. Wij bieden Nederlandse bedrijven de mogelijkheid om hun programmeurs in Macedonië aan te nemen. Wij zijn een onafhankelijke partij die niet inhoudelijk aanstuurt, maar meer alles regelt en hierbij adviseert. De Nederlandse bedrijven krijgen alle controle over de medewerkers en sturen deze zelf aan. Dit is in onze ervaring het meest efficiënt.

De volgende stap

Ben jij klaar outsourcing in te zetten? Dan helpen wij je graag verder.

Neem hier contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Verbreed je specifieke kennis van IT Nearshoring verder door deze pagina te bekijken.

Kijk hier hoe ons IT Nearshoring model werkt.

Of lees de interviews met onze klanten.

 

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top