Skip to content
Zandloper, software developers

Software ontwikkelaars verspillen tijd?

Door de ongelofelijke groei van technologie in ons leven zijn software developers een van ’s werelds meest waardevolle bronnen geworden. Organisaties zien een grotere uitdaging in toegang tot de markt van software ontwikkelaars dan het binnenhalen van kapitaal. Developers zijn meer waard voor bedrijven dan geld wordt er dan ook geroepen. Dit is in deze tijd absoluut waar, software developers zijn een unieke bron van innovativiteit en productiviteit voor iedere technologische organisatie. De schaarste aan software developers is daarom een groot probleem geworden. Er ligt echter nog een probleem op de loer, die van verspilde tijd van software ontwikkelaars.

Onderzoek hoe talent van ontwikkelaars wordt benut

Uit een onderzoek van Stripe in 2018 kwam naar voren dat hoewel bedrijven tegenwoordig met talloze problemen worden geconfronteerd: cyber security, handelstarieven, complexe overheidsvoorschriften, toegenomen wereldwijde concurrentie, etc, dat hun software ontwikkelaars misschien de meest over het hoofd geziene factor is die hun toekomstige succes beïnvloedt. Het gebrek aan software ontwikkelaars is één van de grootste bedreigingen voor organisaties in deze tijd echter zoals dit onderzoek van Stripe toont moeten bedrijven hun bestaande software beter benutten of zelfs vervangen. Er gaat namelijk enorm veel tijd verloren aan het oplossen van problemen door verouderde code en verouderde systemen.

Verspilling van huidige resources

Het onderzoek werd gehouden onder duizenden C-level executives en software ontwikkelaars in zes verschillende landen. Bij de vraag aan developers hoe productief ze waren binnen hun organisatie, waarbij 100% volle productie en 0% volledig onproductief was, kwam de score uit op 70%. Daarnaast gaven developers aan dat:
81% een te hoge werkdruk had
79% niet voldoende tijd kreeg om slechte code te verbeteren
78% ze teveel tijd kwijt zijn met het werken aan verouderde systemen
Van een 40 urige werkweek werd ongeveer 18 uur verspilt aan het verbeteren en werken met verouderde code / systemen. Bijna een verspilling van 50% van de tijd van de developers ten koste van innovatie, en productiviteit.

Hoewel het een prioriteit is voor senior executives om de productiviteit van hun developers te verhogen, besteedt de gemiddelde ontwikkelaar meer dan 18 uur per week aan het omgaan met verouderde code en systemen. Dit komt neer op zo’n 85 miljard dollar wat jaarlijks verloren gaat, volgens de berekeningen van Stripe op het gemiddeld salaris van de ontwikkelaar per land. Bijna tweederde van de software ontwikkelaars is het hiermee eens en zegt dat het vernieuwen van code en technologie hoge prioriteit heeft om in de toekomst nog relevant te blijven als organisatie.

Investeren in de toekomst

Zowel de executives als de developers gaven aan dat infrastructuur / technologie en het binnenhalen van talent de voornaamste targets moeten zijn om vooruitstrevend te blijven.
Waar executives veel positiever waren over hun huidige capaciteit voor toekomstige problemen waren developers dat een stuk minder. Developers vonden voornamelijk: -dat er te laat gereageerd werd op tech trends, er niet voldoende software ontwikkelaars in dienst waren, leidinggevers niet genoeg gericht waren op technologie, en er al met al geen goede infrastructuur bestond.

Macedonië onderdeel van de oplossing

Een van onze klanten heeft onlangs besloten hun volledige software opnieuw te bouwen en ook in een nieuwe technologie. Dit alles met het oog op de komende 10 jaar. Een grote stap dat een investering vergt maar zal uitbetalen op de lange termijn. Door gebruik te maken van Macedonisch talent scheelt het enorm in de investeringskosten. Tevens is de markt aan software ontwikkelaars daar momenteel zeer gunstig en wordt er dus ook gezorgd voor voldoende capaciteit. Dit resulteert weer in lagere werkdruk voor de ontwikkelaars.

Onderschat niet het tekort aan programmeurs maar zeker ook niet de huidige tijdsbesteding binnen jouw organisatie. Door niet nu de juiste stappen te nemen kan je over 5 jaar achteraan lopen. Heb je interesse om nearshoring in te zetten voor jouw grote veranderingen voor de komende 5 jaar? Neem dan contact met ons op dan bespreken we de mogelijkheden.

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top