Skip to content
software ontwikkelaars in het buitenland

6 tips voor recruitment van developers in het buitenland

In het huidige digitale tijdperk vormen software ontwikkelaars de ruggengraat van technologische innovatie. Aangezien de vraag naar gekwalificeerde ontwikkelaars blijft stijgen, bevinden bedrijven zich in een felle concurrentiestrijd om het beste talent aan te trekken. Veel bedrijven kijken inmiddels, anno 2023, ook over de grens via bijvoorbeeld nearshore-organisaties. Wil je dan voor de lange termijn software ontwikkelaars in het buitenland aantrekken, dan vergt dit een uiterst nauwe samenwerking, want ook in andere landen zijn er meer vacatures dan developers. In dit artikel geven wij enkele tips waar op te letten, wanneer je software ontwikkelaars in het buitenland wilt aannemen.

  1. De juiste nearshore-partij. Zorg allereerst dat je met de juiste partij in zee gaat. Belangrijke aspecten waar je op wilt letten zijn onder andere: dat je een lange termijn visie met elkaar deelt, dat salarissen en marge gescheiden zijn (zodat je precies weet wat jouw medewerkers verdienen) dat je zelf bepaalt over salarisverhogingen en bonussen, dat je IP juridisch wordt afgedicht, dat de partij een goede kennis heeft van zowel de Nederlandse cultuur als die van het land waarin je mensen zoekt, en tot slot dat zij zorgen voor een goede werksfeer / -plek.
  2. Jouw bedrijf branden. Daarnaast is het belangrijk dat jouw bedrijf wordt vertegenwoordigd in het recruitmentproces, zodat de kandidaten echt voor jouw bedrijf kiezen als werkgever en niet alleen voor de nearshore-organisatie zelf.
  3. Jouw eigen recruitmentproces. Probeer zo veel mogelijk jouw eigen recruitmentproces te hanteren. Zo kun je uiteindelijk de beste selectie maken. Laat je normaal gesproken een test afnemen, doe dit dan ook in het land waar je kandidaten zoekt. Houd je meerdere interviews met verschillende personen binnen je organisatie? Plan dit dan ook in in het recruitmentproces van de nearshore-organisatie.
  4. Lange termijn visie. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld geeft van de groeimogelijkheden binnen jouw organisatie. Software ontwikkelaars inhuren door middel van nearshoring is niet meer gericht op de korte termijn. Wil je software ontwikkelaars in het buitenland voor de lange termijn aantrekken, dan moet je ook jouw lange termijn visie met hen delen. Een visie waar zij een onderdeel van zijn.
  5. Waarden en werkcultuur. Het is belangrijk dat je de waarden en werkcultuur (van jouw organisatie) ook over de grens kan bewerkstelligen. Maak hierover afspraken met de nearshore-organisatie. Wat zijn jouw voorwaarden voor een goede werkplek? Hoe zit het met thuis/kantoor werken? hoe flexibel zijn de te werken uren? Stuk voor stuk belangrijke onderdelen die ook in het buitenland afgestemd moeten worden.

De kandidatenmarkt voor software ontwikkelaars is competitief en vereist een gerichte aanpak van bedrijven die het juiste talent willen aantrekken. Het buitenland biedt toegang tot een extra grote markt, maar het is belangrijk om grip op de zaak te houden. Met bovenstaande punten wordt jouw nearshore avontuur een lange strategie en niet een kortstondig uitstapje.

Wil je meer weten over nearshoring informeer jezelf dan hier: Nearshoring: een compleet overzicht

Verhalen lezen van bedrijven die nearshoring succesvol hebben ingezet? Nearshoring klantencases

Interesse in nearshoring? Neem dan contact met ons op voor een kennismaking!

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top