Skip to content
nearshore developer

Nearshore developers: 4 tips voor succes

Software developers zijn de meest kostbare bron voor iedere IT organisatie. Gezien de grote stijging in IT organisaties, en daarmee vacatures, wordt het almaar lastiger voor bedrijven over de hele wereld om goede software developers te vinden en te behouden. De hogescholen en universiteiten leveren niet voldoende nieuwe programmeurs en de mensen die hun carrière in IT starten hebben vaak een lange weg nodig om productief te zijn. Een goede oplossing voor dit tekort aan software developers is het inhuren van nearshore developers.

Nearshore developers, de oplossing

Wanneer er ergens een tekort heerst dan kan er gekeken worden om aanbod ergens anders vandaan te halen. Zo is ook nearshoring ontstaan. In nabijgelegen landen als Noord-Macedonië, Oekraïne, Servië of Polen zijn veel getalenteerde developers op zoek naar werk. Bij betreffende landen ontbreekt het vaak aan interessante lokale organisaties waar developers aan de slag kunnen en hierdoor starten veel internationale bedrijven daar een kantoor om te profiteren van het plaatselijke talent. Een nearshore developer is dus een developer die vanuit een nabijgelegen land op afstand met de werkgever werkt. Personal Programmer biedt Nederlandse bedrijven de mogelijkheid om een team aan nearshore developers in Noord-Macedonië aan te nemen. Deze developers werken dedicated voor jouw organisatie, vanuit onze kantoren in Skopje.

computer-desk4 tips voor het werken met nearshore developers

Ben je van plan om met nearshore developers te gaan werken dan is het belangrijk om vast een aantal zaken in gedachten te houden alvorens je van start gaat. Dit zorgt voor een vlekkeloze en vloeiende start van de samenwerking met jouw nearshore developers. Pak een kop koffie erbij en bekijk de volgende 4 tips voor het werken met nearshore developers:

1. Neem de tijd met het selectieproces

Het komt regelmatig voor dat als wij aan nieuwe klanten vragen wanneer ze met een nearshore developer willen starten dat het antwoord ‘gisteren’ is. Hoe sneller hoe beter is begrijpelijk in de tijd waarin we leven maar hoe meer haast je hebt hoe onzorgvuldiger de selectie kan zijn. Daarom raden we altijd aan om goed de tijd te nemen want aandacht voor detail kan in deze fase cruciaal zijn voor een succesvolle samenwerking. Bekijk daarom meerdere CV’s en houd meerdere interviews met potentiële kandidaten. Probeer het selectieproces zoveel mogelijk identiek te houden aan je selectieproces in Nederland. Een nearshore developer moet net zo goed binnen je organisatie passen als iemand die dagelijks bij je op kantoor zit.

2. Zorg voor voldoende aansturing

Voldoende aansturing van de nearshore developers is één van de belangrijkste punten in het gehele nearshore proces. Wanneer dit onvoldoende gebeurd kan het een begin zijn van vele problemen. Vaak wordt iemand in Nederland aangewezen met de taak het nearshore team aan te sturen. Voor deze persoon kan dit een extra taak zijn bovenop zijn of haar al aanwezige taken en is het goed denkbaar dat de persoon er te weinig tijd voor rekent. Hierdoor krijg je onvoldoende uitleg van de projecten, onvolledige overdracht van taken en al met al een grotere kans op miscommunicatie. Wij raden aan om dagelijks contact te hebben met de developers. Sommige van onze klanten doen dit ‘s ochtends en eind van de dag om zo goed inzicht te hebben in de werkzaamheden en tijdig in te kunnen springen wanneer het fout dreigt te gaan.

3. Betrek ze bij het volledige project

De nearshore developers dienen, net als je developers in Nederland, goed overzicht te hebben van de gehele applicatie / project waar zij aan werken en niet enkel losse modules. Dit helpt hen het grote plaatje te zien. Dit wordt vaak vergeten, zeker wanneer er haast is om mensen aan de slag te zetten en daardoor deze belangrijke stap over te slaan. Een goede betrokkenheid zorgt tevens voor motivatie en creativiteit bij de nearshore developers.

4. Ontmoet het nearshore team in persoon

Het communiceren op afstand wordt steeds makkelijker door de vele vernieuwende technologische hulpmiddelen. Echter zal het momenteel nog niet het menselijke contact vervangen dat je hebt wanneer je iemand in levende lijve ontmoet. Onze klanten halen hun nearshore developers vaak de eerste 1 a 2 weken naar Nederland om daar de rest van de organisatie te ontmoeten. Het is goed voor alle medewerkers om elkaar in persoon te leren kennen en dit draagt bij aan de algehele communicatie.

photo-client-pp

Samenvatting

Het is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken om met programmeurs in het buitenland te werken. Het aannemen van een team nearshore developers, dat fungeert als een verlengde van jouw organisatie, is een goede investering in personeel die in Nederland maar moeizaam te behalen is. Mocht je binnenkort gaan starten met de inzet van nearshore developers houd dan rekening met bovengenoemde tips en zorg voor geduld bij het selecteren, voldoende aansturing, het hen laten zien van het grote geheel en de ontmoeting in persoon. Het zal jouw pad naar nearshoring een stuk makkelijker maken.

Mocht je meer willen weten over het inzetten van nearshoring voor jouw organisatie aarzel dan niet ons te contacteren.

Hier lees je hoe onze unieke aanpak van nearshoring is.

Lees hier meer over Nearshoring: een compleet overzicht of kijk verder op ons blog om je kennis van nearshoring nog verder te verbreden.

 

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top