Skip to content
nearshore developers

Verloop van nearshoring developers in Macedonië

Investeringen in personeel zijn alleen succesvol wanneer ze lange termijn bij je blijven werken. Dit is niet meer dan logisch, maar het is één van de redenen dat veel bedrijven nog huiverig zijn om te investeren in personeel op afstand. Hebben de nearshoring developers bijvoorbeeld wel een band met mijn organisatie en haar personeel en bij de producten / diensten die we verkopen?

Al onze klanten investeren in nearshoring developers gezien onze dienst op de lange termijn gericht is. Nearshoring bij ons is geen tijdelijke oplossing maar een vaste strategie voor groei. Lees gauw verder.

Gemiddeld verloop nearshoring developer

In Macedonië is de IT-arbeidsmarkt bloeiende en pas recentelijk (5-10 jaar geleden) echt van start gegaan. Waar het gemiddelde salaris in het land op een paar honderd euro uitkomt zitten developers ongeveer tussen de 1000 en 3000 euro. Het is een groot verschil maar wel eentje die inmiddels is gestabiliseerd. Universiteiten hebben goede trackrecords en laten ieder jaar weer honderden junior programmeurs los.

Gemiddeld werkt een Macedonische nearshore developer voor een Macedonische werkgever ongeveer 1,5 jaar voordat hij/zij op zoek gaat naar een andere functie.

Dat klinkt in eerste instantie niet heel positief als je tijd en kennis investeert in een developer. Echter is onze ervaring compleet anders. Hoe kan dit?

Doorgroeimogelijkheden en ontwikkeling

Het antwoord is eigenlijk heel simpel en dat is de manier waarop Nederlandse werkgevers hun werknemers behandelen t.o.v. Macedonische werkgevers.

– Doorontwikkeling bij dezelfde werkgever wordt in Macedonië vaak niet aangemoedigd / gesteund
– Slechte ontwikkeling
– Opslag komt vrijwel niet voor
– Macedonische werkgevers komen niet altijd hun beloftes na (werkuren, overuren, vakantiedagen)
– Sommige werkgevers betalen hun werknemers deels zwart uit of te laat of in het ergste geval niet

Eén van onze klanten liet onlangs een programmeur naar Nederland komen om een PHP conferentie bij te wonen. Dit is ongewoon voor een nearshore developer in Macedonië en dus al gauw een mooie extra.

Gekeken naar de kwaliteit van Macedonische programmeurs t.o.v. Nederlandse (minstens zo goed) is het spannend om te zien hoe zij zich verder ontwikkelen nu ze doorgroeimogelijkheden aangeboden krijgen.

Neem je een developer aan via ons, reken dan maar dat deze voor lange tijd voor je blijft werken.

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top