Skip to content
opgeleide programmeurs

Hoog aantal opgeleide programmeurs in Macedonië

Hoog aantal opgeleide programmeurs in Macedonië

In Nederland is het geen geheim dat het moeilijk is de juiste programmeur te vinden. De vele langdurig openstaande vacatures zijn hier mede het bewijs van. ICT Office publiceerde een aantal maanden terug nog een verwachting dat we in 2016 mogelijk een tekort van 11.000 ICT’ers in Nederland hebben.

Dit is een van de redenen waarom wij met Personal Programmer twee jaar geleden naar Macedonië zijn gegaan om te onderzoeken wat het aanbod, de kwaliteit, en de mogelijkheden zijn van het aannemen van programmeurs.

In Macedonië is het aantal afgestudeerde studenten aan ICT opleidingen de afgelopen vier jaar verdubbeld. Een groei die al acht jaar op dezelfde wijze aanhoudt. Als ICT’er kan je in Macedonië namelijk een welvarend bestaan leiden. Er is een redelijk aanbod aan senior programmeurs te vinden en het aanbod aan junioren stijgt jaarlijks enorm.

Universiteiten Macedonië

In Skopje zijn er momenteel 9 ICT universiteiten waar studenten aan afstuderen. Ons kantoor is mede om die reden in Skopje gevestigd. Wij willen zitten waar het grootste aanbod beschikbaar is.

We plaatsten een aantal PHP en .NET vacatures op Macedonische jobsites en kregen een flinke respons. Door middel van een PHP testcase en een .NET testcase konden we de kandidaten toetsen op hun vaardigheden. Er zat een redelijk verschil in de resultaten maar zowel junioren als senioren leverden geweldig resultaat. De programmeurs die onvoldoende resultaat leverden werden vriendelijk bedankt maar gingen niet verder in het selectieproces. Het testen van de vaardigheden van de kandidaten gebruiken we momenteel nog altijd in onze zoektocht samen met Nederlandse klanten.

Nou zijn vaardigheden natuurlijk erg belangrijk maar de mentaliteit is minstens 50% van het eindresultaat. Tijdens onze selectiegesprekken kwamen we in aanraking met zeer ambitieuze programmeurs die blij en trots waren voor een Nederlandse organisatie te mogen werken. Met een sterke ambitie en drang zich verder te ontwikkelen was het voor ons een gemakkelijke keuze deze mensen een contract aan te bieden.

Vraag naar opgeleide programmeur in Nederland

Vanuit Nederland was er bij ons al van meerdere partijen vraag naar een programmeur en op deze wijze hebben we een aantal vacatures in kunnen vullen.

De lage loonkosten waren een zeer fijne bijkomstigheid, hoewel een ambitieuze getalenteerde programmeur toch wel het voortouw had in onze zoektocht.

Onze zoektocht in Macedonië leverde het volgende op:

– Een grote aanbod senior en junior programmeurs (vooral PHP, .NET, ASP, Java)

– Goede kwaliteit wat d.m.v. een testcase getoond werd

– Sterke mentaliteit (ambitieus)

– Lage loonkosten

Dus wil je anticiperen op het dreigende tekort aan programmeurs of ben je uberhaupt het langdurig zoeken in Nederland zat? Laten we dan eens praten en laten we samen kijken hoe we ook voor jou een fulltime programmeur aan kunnen nemen. Hoe dit in zijn werking gaat vind je bij onze nearshoring dienst.

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top