Skip to content
Transparant nearshore model

“Hun salarisverhogingen werden al twee jaar niet uitbetaald”

Stel je voor je geeft je remote programmeurs salarisverhoging maar zij krijgen deze al twee jaar lang niet te zien. Dit gebeurde een klant van ons bij hun vorige nearshoring-partner.

Ontevredenheid over salarissen

De opdrachtgever zag hun nearshore team langzaam afnemen. Toen na een aantal programmeurs ook hun Team Lead aan gaf te vertrekken wilden zij weten wat er nou precies speelde. De uitdagingen waren niet het probleem gezien zij de ontwikkelingen deden van hun nieuwste product. Ook voelden zij zich verbonden aan het bedrijf omdat ze er dagelijks contact mee hadden. Na wat doorvragen kwam de werkelijke reden aan het licht: Ze voelden zich gewoonweg niet gerespecteerd door al twee jaar lang geen salarisverhoging te zien terwijl hun prestaties goed werden beoordeeld. Wanneer zij vroegen om salarisverhoging werd hun medegedeeld door de nearshoring-partner dat dit nu niet mogelijk was.

Nearshoring veranderd

Wanneer je investeert in nieuwe programmeurs die je lange termijn aan je wilt koppelen is volledige transparantie noodzakelijk. In het verleden was deze transparantie weinig aanwezig omdat nearshoring toen nog werd gezien als korte termijn oplossing. Men gooide een project over de schutting of nam extra handen aan voor een drukke periode. De salarissen van programmeurs kwamen hierbij niet aan de orde gezien je een uurtarief betaalde of een fixed fee voor deze werkzaamheden.

Tegenwoordig weten we dat nearshoring een serieuze lange termijn strategie kan zijn die bedrijven de mogelijkheid biedt om, zelfs bij een groot tekort aan programmeurs in hun eigen land, toch te kunnen groeien. Hierbij is het belangrijk te weten hoe tevreden jouw programmeurs zijn om ze te behouden.

Transparant nearshoring model

Om programmeurs in het buitenland aan te nemen werken bedrijven vaak met een nearshoring-partner. Omdat zij ervaring heeft in het betreffende land en de markt en mentaliteit goed kent. Tevens ontzorgt zo’n partij ook op alle administratieve en facilitaire zaken. Belangrijk in deze driehoeksverhouding tussen nearshoring-partner, programmeur en opdrachtgever is dat er volledige transparantie is op alle bijkomende facetten waaronder salarissen. Transparante kosten dus. Wanneer je het salaris loskoppelt van de fee voor de werkzaamheden van de nearshoring-partner heb je inzicht in wat de programmeurs verdienen en kan je zelfs met hun persoonlijk over het salaris overleggen. De nearshoring-partner kan jou onafhankelijk advies geven over de salarissen omdat hun fee bij een salarisverhoging niet ook omhoog gaat.

Hoe liep het af?

De Team Lead van de opdrachtgever in kwestie verwees ze door naar Personal Programmer vanwege de transparantie om zo fraude in de toekomst onmogelijk te maken. Zij hebben nu direct contact met hun programmeurs over hun salarissen, verhogingen en bonussen. Personal Programmer adviseert hierbij wat marktconform is. Zo bouw je weer vertrouwen op wat cruciaal is in een samenwerking op afstand.

Overweging

Overweeg je zelf nearshoring in te gaan zetten voor jouw organisatie? Vraag de betreffende nearshoring-partner dan naar hun model en de transparantie daarvan. Zorg ervoor dat je volledig inzicht krijgt in waar je kosten heen gaan en hoeveel jouw programmeurs betaald krijgen.

 

 

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top