Skip to content
IT uitbesteden

IT uitbesteden – Noord-Macedonië nog onontdekt

In dit artikel geef ik inzicht in de mogelijkheid om IT uit te besteden naar Noord-Macedonië en waarom dit interessant is.

Al tien jaar helpen wij organisaties met hun vraagstukken omtrent IT uitbesteden.

IT uitbesteden in Europa

Wanneer we spreken over Nearshoring dan hebben we het over het uitbesteden van  IT werkzaamheden in eigen land of een land dichtbij. De tegenhanger ervan, offshoring, doelt op het uitbesteden naar overzeese landen. Denk hierbij aan India, China of singapore. In Europa worden bijvoorbeeld IT werkzaamheden uitbesteedt naar landen zoals Polen, Oekraïne en Hongarije. Het zijn landen die vaak genoemd worden in verband met nearshoring.

Noord-Macedonië als optie voor IT uitbesteden

Noord-Macedonië wordt daarentegen veel minder benoemd gezien het een land is wat nog relatief onontdekt is voor het uitbesteden van IT. De IT sector is daar de afgelopen tien jaar flink gestegen en het is een sector met de beste toekomst perspectieven van het land.

IT uitbestedenNoord-Macedonie ligt in het midden van de balkan aangrenzend met Kosovo, Servië, Griekenland, Albanië en Bulgarije en telt 2 miljoen inwoners waarvan bijna een derde zich in de hoofdstad Skopje bevindt. Dit is één van de redenen dat wij ons in Skopje hebben gevestigd. Het aanbod aan programmeurs is daar het grootst en met negen universiteiten zorgt het voor een goede jaarlijkse stroom aan nieuwe kandidaten.

De afgelopen jaren hebben een aantal grote bedrijven zich in Noord-Macedonië gevestigd om gebruik te maken van het talent van Noord-Macedonië. Ook Microsoft is een grote investeerder in het land omdat ook zij de potentie en kwaliteit van de programmeurs heeft opgemerkt. Echter veel meer grote organisaties vestigen zich er niet omdat het aanbod aan programmeurs in Skopje vele malen kleiner is dan in bijvoorbeeld een Oekraïne. Voor ons is dit zeer gunstig want dit brengt ons in de gelegenheid om de beste developers aan te trekken. Dit in combinatie met de lage lonen zorgt voor een grote investeringswaarde. De lonen liggen in Noord-Macedonië veel lager dan in bijvoorbeeld Oekraïne en daar plukken wij, en onze klanten, de vruchten van.

Niet alleen de lonen zijn laag maar er is ook geen tijdsverschil met Noord-Macedonië. In de IT is dit wel zo fijn wanneer je met jouw nearshore developers op afstand samenwerkt.

IT uitbesteden op de lange termijn

Met onze unieke nearshoring dienst bieden wij onze klanten de mogelijkheid om hun IT uit te besteden in Noord-Macedonië. De programmeurs, die we samen selecteren, werken dedicated voor jou en zien zichzelf als onderdeel van jouw organisatie. Het is een lange termijn strategie die je inzet om jouw organisatie te laten groeien. Wij doen geen tijdelijke verhuur van programmeurs. Wij geloven dat er een klik moet zijn tussen de nearshore programmeurs en de klant en dat deze op vaste basis moeten samenwerken. Zo haal je het meest uit het IT uitbesteden. Je bepaalt zelf het salaris samen met de programmeur net als dat je dat doet bij programmeurs die je in Nederland aanneemt. Wij regelen alle zaken in Noord-Macedonië zodat jij je alleen focust op de werkzaamheden.

 

Doe met ons mee!

Niet voor niets sluiten steeds meer bedrijven zich bij ons aan. Bedrijven die net beginnen met het uitbesteden van IT maar ook bedrijven die overstappen van Oekraïne naar Macedonië, gezien het verschil in lonen. Ben je zelf nieuwsgierig naar de mogelijkheden m.b.t. IT uitbesteden naar Noord-Macedonië? Neem dan contact met ons op.

Wil je meer informatie over Nearshoring in het algemeen bekijk dan onze pagina: Nearshoring: een compleet overzicht.

Wil je voorbeelden van organisaties die IT uitbesteden naar Noord-Macedonië succesvol hebben ingezet kijk dan op Nearshoring klantencases

 

 

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top