Ga naar hoofdinhoud
populariteit macedonie nearshoring

4 redenen voor populariteit Macedonië in IT nearshoring / IT outsourcing

IT outsourcing wordt steeds populairder in Nederland. Veel bedrijven breiden hun ontwikkelcapaciteit uit naar het buitenland, niet alleen vanwege het tekort aan programmeurs maar juist ook vanwege de enorme voordelen die het met zich meebrengt. Iedereen heeft wel eens, de veelal negatieve, verhalen gehoord over IT offshoring naar landen als India of China. Het is daarom niet gek dat we dichterbij zijn gaan zoeken, vandaar IT NEARshoring. Landen als Oekraïne, Polen, Servië en Hongarije worden veelal genoemd, maar toch is er een land wat alsmaar stijgt in populariteit met betrekking tot IT nearshoring. Namelijk Macedonië. Hieronder vind je 4 redenen waarom dit het geval is.

#1 Macedonië kent een grote stijging in IT

Als een van de snelstgroeiende sectoren in Macedonië, met een groeipercentage van ongeveer 47% in de afgelopen 5 jaar, is de IT- en software-industrie van toenemend belang voor de algemene economische ontwikkeling van het land. Veel studenten richten zich op de groeiende IT-markt omdat dit zeer goede toekomst perspectieven biedt. De hardwerkende en loyale mentaliteit in het land zorgt er tevens voor dat dit samen met de interesse in IT een geweldige combinatie maakt voor internationale bedrijven die op zoek zijn naar software ontwikkelaars.

#2 Talenten in verschillende technologieën en hoog niveau Engels

Leergierig is een goede term om de jeugd in Macedonië te omschrijven en dit resulteert in een hoge kwaliteit ontwikkelaars. Gebruikmakend van opleidingen, autodidactische vaardigheden en de hechte community, breiden zij hun kennis snel en zorgvuldig uit. Veel verschillende technologieën zijn er populair zoals PHP, .NET, Java, Javascript, Python, C#, iOS, Android, noem het maar op. Maar ook Quality Assurance, Front-End en Design zijn goed vertegenwoordigd. Naast de technische vaardigheden is communicatie minstens zo belangrijk. Engels wordt in Macedonië als een tweede taal onderwezen aan studenten uit de eerste klas als ze ongeveer 6 jaar oud zijn.

#3 Relatief dichtbij en geen cultuur- tijdsverschil

Macedonië is ongeveer 2,5 uur vliegen vanaf Eindhoven Airport en is een directe vlucht naar de hoofdstad Skopje. Je werkt dus met mensen op afstand maar wanneer je ’s ochtends het vliegtuig pakt ben je ’s middags op kantoor in Skopje. Er is tevens geen tijdsverschil wat ervoor zorgt dat je in Nederland dezelfde tijden aan het werk bent als je collega’s in Macedonië. Uiteraard komt dit ook de samenwerking ten goede. De cultuurverschillen zijn daarnaast erg klein. Veel van onze klanten noemen het een warme en gastvrije cultuur. De mensen zijn niet zo direct als we in Nederland gewend zijn maar verbergen ook weer niet hun ware mening.

#4 Lage kosten

Er wordt naar Macedonische maatstaven ontzettend goed verdiend in de IT-sector terwijl voor Nederlandse begrippen de salarissen redelijk voordelig zijn. De arbeidskosten in het land zijn lager dan 85% van Europa en veel meer dan in andere delen van de wereld. Wil je zelf berekenen wat ontwikkelcapaciteit jou kost in Macedonië doe dan de test.

Ben je zelf oriënterend naar het inzetten van IT nearshoring neem dan Macedonië absoluut mee in je overweging. Het land heeft veel te bieden en sluit goed aan bij de wensen van Nederlandse IT organisaties.

For our English friends when interested in IT Outsourcing to Macedonia, visit our English website.

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top