Skip to content

Nearshore outsourcing: 6 tips voor het MKB

In deze post geef ik 6 tips voor MKB die overwegen nearshore outsourcing in te zetten als lange termijn strategie voor hun organisatie.

Onze klanten hebben via ons hun eigen nearshore developers in dienst en sommigen werken al meer dan 5 jaar met dezelfde mensen.

Lees gauw verder en zorg dat je goed voorbereid bent wanneer je nearshore outsourcing gaat inzetten.

Nearshore outsourcing

Offshoring was voor veel succesvolle bedrijven een populaire outsourcingsstrategie. Echter, nearshoring, of nearshore outsourcing, heeft deze trend ingehaald vanwege het gemak van zakendoen, minder culturele verschillen, het relatief dichtbij zijn, lagere risico’s en de vergelijkbare aantrekkelijke kostenbesparingen.

Inmiddels weten veel bedrijven in het Nederlandse MKB dat de voordelen van nearshore outsourcing een oplossing bieden voor het tekort aan programmeurs. Grote corporaties weten vaak nog wel de top programmeurs te kapen maar het MKB grijpt hierin als eerste mis. Met dit alles in gedachten is IT nearshoring zeker een geweldig idee om je bedrijf in het MKB te laten groeien. Er zijn talloze onderdelen waarmee je rekening moet houden bij het inzetten van nearshore outsourcing en daarom zetten we er hier 6 voor je op een rij:

1. Communicatie

Het klinkt niet meer dan logisch dat communicatie een cruciaal onderdeel is van een succesvol nearshore team voor jouw organisatie. Toch wordt dit onderdeel nog vaak onderschat. De resultaten van jouw nearshoring avontuur hangen grotendeels af van een vloeiende en duidelijke koppeling tussen jouw en je dedicated team. Spreek elkaar dagelijks zoals je dat ook doet met jouw Nederlandse programmeurs. Gebruik videoconferenties in plaats van spraakoproepen en zorg voor regelmatige vergaderingen met een duidelijke agenda. Ongestoorde en duidelijke communicatie is essentieel, maar het is slechts stap één.

2. Neem jouw dedicated nearshore team mee in de projectplanning

Zorg ervoor dat iedereen binnen jouw organisatie volledig op de hoogte is van hun collega’s over de grens. Neem jouw eigen nearshore team daarom mee in de volledige projectplanning. Trek vooral in het begin extra tijd uit voor de werkzaamheden van dit team. Hoewel het vaak zeer ervaren programmeurs zijn moeten zij zich evengoed inwerken in jouw software.

3. Betrek jouw dedicated nearshoring team bij wat er speelt binnen je organisatie

Terwijl je samenwerkt om je bedrijf te ontwikkelen, is het cruciaal om elkaar te begrijpen. Help jouw team op afstand om het product, het doel van de organisatie en het gewenste eindresultaat van je klanten te begrijpen. Het delen van de waarden van je bedrijf, je missie en je doelen resulteert in het opbouwen van wederzijds begrip en respect. Dit zorgt voor een verbintenis bij de programmeurs op afstand en het geloof dat zij horen bij jouw bedrijf en waar zij voor staat.

4. Breng een vertrouwensrelatie tot stand

Vertrouwen is misschien wel het belangrijkste punt bij nearshore outsourcing. Zonder vertrouwen is het erg lastig om samen te werken aan de doelen van jouw organisatie. Het is cruciaal om het team te leren kennen en elkaar te bezoeken wanneer mogelijk. Vergaderingen of sociale evenementen bouwen relaties en vertrouwen op. Niet alleen tussen jou en het nearshore team maar tussen al jouw programmeurs. Ook zal het je helpen om een ​​naam een ​​gezicht te geven en een band met de mensen te creëren. Mocht je je eventueel nog zorgen maken over het delen van vertrouwelijke informatie met jouw team, aarzel dan niet om een ​​goede NDA te laten tekenen.

5. Zorg voor de juiste mentaliteit

De voordelen van minder culturele verschillen en een goed vertrouwen in elkaar kunnen allemaal verloren gaan zonder de houding van het winnende team. Vergeet niet om prioriteit te geven aan mensen boven processen en technologie. Aan het eind van de dag komt het allemaal neer op de communicatie tussen mens en mens. Het bouwen van een boeiende omgeving is een belangrijke succesfactor. Het zal je helpen de inspanningen voor een gedeeld doel te coördineren en een gevoel van samenzijn hierin te krijgen.

6. Zorg voor voldoende managementcapaciteit bij nearshore outsourcing

Het laatste en belangrijkste punt is zorg voor voldoende aansturing. Het is cruciaal om iemand binnen jouw organisatie in Nederland te hebben die voldoende tijd heeft het dedicated nearshore team aan te sturen. Zeker in het begin gaat dit een hoop tijd vergen. Zorg ervoor dat iemand de tijd hiervoor krijgt. Het is zonde om te investeren in een verlenging van jouw organisatie en die door gebrek aan tijd niet genoeg aan te sturen.

Elke belangrijke bedrijfsverandering brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en nearshore outsourcing is geen uitzondering. Toch is het een goed alternatief voor offshoring. Veel bedrijven in het MKB hebben slechte ervaringen met offshoring vanwege culturele- en taalproblemen. Maak dus gebruik van het feit dat er veel opties zijn om dichtbij jouw ontwikkelafdeling te vergroten. Houd bovenstaande punten in gedachten en zorg ervoor dat jouw nearshore outsourcing avontuur een groot succes wordt.

De volgende stap

Ben jij klaar om nearshore outsourcing in te zetten? Dan helpen wij je graag verder.

Neem hier contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Verbreed je kennis van Nearshoring verder door deze pagina te bekijken.

Kijk hier hoe wij Nearshore outsourcing aanpakken.

Of lees de interviews met onze klanten.

Kevin is de persoonlijke nearshoring consultant en mede eigenaar van Personal Programmer, met meer dan 10 jaar ervaring in Nearshoring. Wat werkt wel en wat niet? Waar moet je op letten? Hij schrijft erover in het Nearshoring-blog.

Back To Top